Priče u fokusu

STRANAČKI ATACI NA NEZAVISNOST UREDA ZA REVIZIJU U BIH SE NASTAVLJAJU

Nakon prošlomjesečnog otkrića da su stranke vladajuće koalicije u Federaciji i Federalni Ured za reviziju, kao instituciju čiju nezavisnost od političkog uticaja garantuju i domaći zakoni i međunarodni profesionalni standardi, uvrstile na spisak javnih institucija i preduzeća o čijim rukovodećim mjestima se međusobno "dogovaraju", ignorišući i ismijavajući zakone, na identičnu stvar na državnom nivou ukazuju iz organizacije "Zviždači u Bosni i Hercegovini", koja je, kolegijima oba doma državnog parlamentarna, te, za ovu priliku formiranoj šestočlanoj ad hoc komisiji (sastavljenoj od dva člana SNSD-a, te, po jednog HDZ BiH, HDZ 1990, SDA i NiP-a), uputila dopis, s tvrdnjom da je u slučaju izbora novog zamjenika generalnog revizora Ureda za reviziju institucija BiH, riječ o korupciji u konkursnoj proceduri, najavivši i krivičnu prijavu. Njihov dopis objavljujemo u cjelosti.

Predmet: Prijava korupcije u konkursnoj proceduri

Prema provjerenim informacijama u konkursnoj proceduri za izbor Zamjenika glavnog revizora u Kancelariji za reviziju institucija BiH,  koju je provodila ad hock komisija Parlamenta BiH došlo je do predlaganja osobe koja ne zadovoljava uslove konkursa ni približno.

Naime, radi se o Nedi Močević kandidatkinji koju je parlamentarna komisija predložila za Zamjenika glavnog revizora. Navedena osoba ne zadovoljava uslove konkursa, jer nema deset godina iskustva u struci posle stečene visoke stručne spreme što je svima poznato i javno dostupno. Gospođica Neda Miočević je bila dugogodišnja sekretarica Nebojše Radmanovića i to do kraja 2014. godine do kada je imenovani obnašao funkciju člana Prdsjedništva BiH iz reda srpskog narod, dakle do kraja 2014. godine radila je na poziciji sekretarice sa srednjom stručnom spremom, što je lako provjerljivo i javno dostupno. Nadalje, kao dokaz da navedena gospođica nije imala visoku stručnu spremu je i javno dostupna stranica Pravnog fakulteta na Palama, gdje se vidi pod rednim brojem 81 da je ista završila fakultet krajem 2014. godine, što je jasno i nedvosmisleno vidljivo. Navedeno ukazuje da predložena kandidatkinja nije mogla pristupiti daljnjoj proceduri, jer ne ispunjava opšte uslove konkursa propisane članom 23. Zakona o reviziji.

Takođe smatramo da je totalni apsurd i lakrdija da za ovako stručne pozicije, koje zahtjevaju neophodno iskustvo u poslovima revizije odnosno savršeno poznavanje računovodstva, revizorskih standarda i revizije usklađenosti, neko uzima u razmatranje i predlaže osobu koja se nikad navedenim nije bavila, koja nema ni dana iskustva na ovakvim poslovima, koja ne ispunjava ni minimum uslova i osobu koja je studirala pravni fakultet više od 12 (dvanaest) godina.

Iskreno za sada ćemo smatrati da se radi o propustu, jer ne možemo vjerovati da je predsjednik komisije Sredoje Nović, koga zbog svoje karijere i biografije smatramo čovjekom od zakona i zakonitosti i rijetku moralnu vertikalu, mogao ove činjenice, ako ih je znao, zanemariti i podržati nezakonite i nemoralne odluke.

Nadamo se da ćete dok je to moguće navedene propuste ispraviti, jer inače kao skupina koja se bavi ispravljanjem i prijavom nezakonitosti bićemo prinuđeni podnijeti krivičnu prijavu protiv sekretara i svih članova komisije sa svim relevantnim dokazima koje već posjedujemo.

(Revizije info)