Novosti

SKUPŠTINA BD NA DNEVNI RED 30. SJEDNICE STAVILA 4 OD 9 IZVJEŠTAJA KOJE JE URED ZA REVIZIJU OBJAVIO ZA VRIJEME LJETNJE PAUZE U NJENOM RADU

Ured za reviziju je dosad, objavio 12 izvještaja o provedenoj finansijskoj reviziji za 2021. A Skupština razmotrila samo 3 od njih – one objavljene u junu.

Danas, 07.09., nakon skoro dvomjesečne ljetnje pauze, održava se sjednica Skupštine Brčko distrikta.

Na dnevnom redu je 35 tačaka dnevnog reda, među kojima su i 4 koje se odnose na rad Ureda za reviziju javne uprave i institucija u Brčko distriktu.

Radi se o izvještajima o provedenoj finansijskoj reviziji za 2021. godinu Policije Brčko distrikta, Javnog preduzeća “Komunalno Brčko”, Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj i Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Brčko distrikta, koje je Ured za reviziju objavio 8. avgusta.

Podsjećamo da je Policija, za finansijsko poslovanje dobila pozitivno mišljenje, ali i 18 preporuka za otklanjanje uočenih nepravilnosti. Pozitivno mišljenje, ali samo za finansijske izvještaje dobio je i Zavod za planiranje, projektovanje i razvoj, dok je za usklađenost poslovanja sa zakonima dobio mišljenje s rezervom. I 15 revizorskih preporuka. Odjeljenje za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu dobilo je mišljenje s rezervom za reviziju finansijskog poslovanja i 18 preporuka. Najlošije stanje revizori su detektovali u JP “Komunalno Brčko”, koje je dobilo mišljenje s rezervom i za finansijske izvještaje i za usklađenost poslovanja sa zakonima i drugim propisima, te, čak 33 preporuke za otklanjanje uočenih nepravilnosti, grešaka i nezakonitosti.

Napomenimo da se ova 4 izvještaja nalaze na samom kraju planiranog dnevnog reda – iza njih je samo tečka “Razmatranje informacije o radu nezavisnog odbora za izbor šefa Policije i zamjenika šefa Policije Brčko distrikta BiH” – pa je, imajući u vidu dosadašnje iskustvo sa radom Skupštine, moguće da i neće biti razmatrani danas, nego na nastavku sjednice, najvjerovatnije za 15 dana.

Ured za reviziju je, inače, dosad, objavio 12 izvještaja o provedenoj finansijskoj reviziji za 2021., što je 40% njegovog ovogodišnjeg plana. A Skupština je razmotrila samo 3 od njih – one objavljene u junu. Ostalih 9 objavljeni su u vrijeme kolektivnog godišnjeg odmora poslanika Skupštine Brčko distrikta. Dakle, pored 4 koja su stavljena na dnevni red 30. sjednice, na razmatranje čeka još 5 objavljenih izvještaja.

(T.H., Revizije info)