Priče u fokusu

KORAJLIĆ: TUŽILAŠTVA NE RADE NIŠTA PO NALAZIMA IZ REVIZORSKIH IZVJEŠTAJA

"Znamo da su veoma često, nažalost, institucije koje bi trebale biti nezavisne, pod velikim političkim pritiskom."

“Postoji obaveza dostavljanja nalaza od strane ureda za reviziju. Međutim, u jednom trenutku smo dobili situaciju da, zbog obaveze dostavljanja tužilaštvima, su uredi za reviziju u jednom trenutku smanjili broj negativnih revizorskih izvještaja, pa se prešlo na mišljenja za rezervom, kako bi se izbjeglo ukazivanje ili neka vrsta procesuiranja kasnije. Znamo da su veoma često, nažalost, institucije koje bi trebale biti nezavisne, pod velikim političkim pritiskom.”

Zastupnik DF-a u Parlamentu FBiH Hajrudin Žilić tvrdi da to nije tačno i da su, od 28 negativnih revizorskih izvještaja, nadležna tužilaštva u devet slučajeva postupila samo na osnovu nalaza iz izvještaja.

“Dakle, tužilaštva nedovoljno rade, ali rade.”

Korajlić dodaje da, kada govorimo o zloupotrebi javnih resursa, tamo gdje treba da se preispituje, tužilaštva ne rade svoj posao.

“Imali smo nekoliko istraga koje su pokrenute ali praktično po nekakvim političkim nalozima prema tužilaštvima, kada odgovara da se nekoga politički procesuira po nekakvim nepravilostima identifikovanim u revizorskim izvještajima. Pogledajte šta se radi u javnim preduzećima. Transparency International je podnosio veliki broj krivičnih prijava tužilaštvima, što kantonalnim, što Tužilaštvu BiH, što republičkom Tužilaštvu i Okružnom u RS-u, gdje se radi o direktnim zolupotrebama, krađi javnih sredstava kroz javne nabavke, apsolutno nenamjenski utrošenim sredstvima, gdje tužilaštva još uvijek, po ovim prijavama koje čekaju po 2-3 godine, ništa aposlutno nisu uradila. Na isti način ne rade ni po nalazima iz revizorskih izvještaja. Velika je rijetkost da bilo šta, od onoga što se istakne u revizorskim izvještajima, dobije bilo kakav epilog. Kad bi smo se spustili na revizorske izvještaje javnih preduzeća, šta tu tek možete naći. Od ogromne količine sumnjivih i spornih potraživanja koja ta javna preduzeća nikada neće naplatiti, do netransparentnih javnih nabavki. Ogromna povećanja broja zaposlenih uprkos svim mogućim gubicima, a to se radi upravo za prikupljanje predizborne podrške itd. Dakle, ogroman broj javnih preduzeća je u ogromnim gubicima, a da apsolutno niko ne reaguje, osim kada se dese nevjerovatne stvari kao što je bilo sa Aluminijem i slično, pa tek onda naknadno, kada sve bude kasno, progledamo.”

(FTV, “Odgovorite ljudima”)