Novosti

JAVNA SASLUŠANJA VLADE I NJENIH MINISTARSTAVA, PARLAMENTA I PREDSJEDNIKA I DVA POTPREDSJEDNIKA FEDERACIJE – U SEPTEMBRU

Alma Kratina, jedna od rijetkih članova Komisije koja je prisustvovala skoro svim saslušanjima u prethodnom ciklusu
Komisija, osim što sa ovim poslom kasni (jer ga je već mogla uraditi, umjesto da ga ostavlja za septembar) i što je odbila inicijativu iz nevladinog sektora da izvještaj o saslušanjima institucija iz „obavezne grupe“ uputi Parlamentu prije izbora (ne čekajući da postizborne blokade obesmisle provedenu reviziju, kao nakon prethodnih izbora), ima namjeru i ostati pri lošoj dosadašnjoj praksi da svakom od saslušanja ne prisustvuje svih 14 članova Komisije nego tek po dvoje-troje-četvero njih.

Javna saslušanja 14 od 19 institucija iz obaveznog paketa finansijskih revizija koje se rade svake godine – predstavnika Parlamenta, Predsjednika i dva potpredsjednika FBiH, Vlade FBiH (Generalnog sekretarijata) i 11 ministarstava – obaviće se u septembru.

To je zaključak sa današnjeg sastanka Parlamentarne komisije odgovorne za reviziju u FBiH.

Iako je tek 7.7., današnja sjednica je ujedno bila posljednja sjednica ove komisije prije kolektivnog godišnjeg odmora, u avgustu, za poslanike i delegate Parlamenta FBiH.

Sljedeća se očekuje u prvoj sedmici septembra, do kada bi Sekretarijat Komisije, prema usvojenom zaključku, trebao predloži termine za saslušanja, sa rasporedom članova Komisije po grupama, koji bi se, od strane Komisije, potvrdili na toj prvoj septembarskoj sjednici.

Ovaj zaključak implicira da Komisija, osim što sa ovim poslom kasni (jer ga je već mogla uraditi, umjesto da ga ostavlja za septembar) i što je odbila inicijativu iz nevladinog sektora da izvještaj o saslušanjima institucija iz „obavezne grupe“ uputi Parlamentu prije izbora (ne čekajući da postizborne blokade obesmisle provedenu reviziju, kao nakon prethodnih izbora), ima namjeru i ostati pri lošoj dosadašnjoj praksi da svakom od saslušanja ne prisustvuje svih 14 članova Komisije nego tek po dvoje-troje-četvero njih, kao čudan i nezakonit oblik stvaranja komisijinih komisija, iz čisto konformističkih razloga – zato što se većini članova Komisije ne dolazi na posao nekoliko dana zaredom, nego prihvataju da dođu samo jedan dan, kada su na redu „njihove grupe“, koje im Sekretarijat dodjeli (A neki ni to!).

Inače, saslušanja će se organizovati za one korisnike budžeta iz „obaveznog paketa godišnjih revizija“ koji, nakon provedene finansijske revizije za 2021. godinu, nisu dobili pozitivnu ocjenu revizora za obje komponente finansijske revizije – i za finansijske izvještaje i za usklađenost poslovanja sa zakonima i drugim propisima. 10 je onih koje su dobile mišljenje s rezervom za jednu komponentu finansijske revizije a za drugu pozitivno mišljenje, a četiri (Generalni sekretarijat i tri ministarstva) su mišljenje s rezervom dobile za obje komponente finansijske revizije.

Kuriozitet je da o realizovanim revizijama i pratećim izvještajima, zbog kojih će se organizovati saslušanja u septembru, nije bilo rasprave na današnjoj sjednici, nego je samo konstatovano da je Komisija primila informacije o pristiglim izvještajima.

(N.N., Revizije info)