Komentari i analize

GLAVNA SLUŽBA ZA REVIZIJU JAVNOG SEKTORA RS TRI MJESECA BEZ IZVJEŠTAJA O FINANSIJSKOJ REVIZIJI

Dvije i po sedmice, do kraja perioda predviđenog za realizaciju godišnjeg plana za 2020. godinu, stoji obaveza izvršenja i objavljivanja izvještaja o finansijskoj reviziji za 2019. godinu za još 14 institucija u Republici Srpskoj. I za još dvije revizije učinka. I 5 izvještaja o provjeri statusa preporuka datih u izvještajima iz ranijih godina.

Ističe treći mjesec otkako je Glavna služba za reviziju javnog sektora RS objavila svoj posljednji izvještaj o provedenoj finansijskoj reviziji. Bio je to Izvještaj o provedenoj reviziji Konsolidovanog godišnjeg finansijskog izvještaja za korisnike budžeta RS, objavljen 31. avgusta, u kome su revizori dali Mišljenje s rezervom za finansijski izvještaj, a pozitivno mišljenje za usklađenost sa zakonima i drugim propisima.

Podsjetimo, plan finansijskih revizija Glavne službe za reviziju javnog sektora RS sastoji se iz dva dijela. Jednog za period od početka godine do 31.08., a drugog za period od 1.9. do 15.12.2020.

Prvi dio plana, ovaj do 31.08., koji je sadržao obavezu provođenja i objavljivanja izvještaja o finansijskoj reviziji za 2019. godinu 55 institucija u RS, Glavna služba za reviziju uspješno je realizovala objavivši zadnji izvještaj iz ovog paketa na posljednji dan planiranog perioda.

U drugom dijelu plana, za čije je izvršenje ostalo još svega dvije i po sedmice, stoji obaveza izvršenja i objavljivanja izvještaja za još 14 institucija. Onoliko koliko je radnih dana do isteka postavljenog roka za realizaciju plana za ovu godinu.

U prethodna tri mjeseca Glavna služba za reviziju javnog sektora u RS objavila je samo 4 izvještaja o provjeri statusa preporuka datih u izvještajima iz ranijih godina. I tih izvještaja je ostalo da se objavi još 5, od ukupno 14 koliko ih je u godišnjem planu revizija za 2020. godinu. Dakle, nešto više od trećine.

A ostalo je da se objavi i trećina planiranih revizija učinka – 2 od 6 planiranih za ovu godinu.

14 institucija za koje se zvještaji o finansijskoj reviziji za 2019. godinu još čekaju su: „Hidroelektrane na Trebišnjici“ Trebinje, „Hidroelektrane na Vrbasu“ Mrkonjić Grad, Istraživačko razvojni centar elektroenergetike IRCE I. Sarajevo, Elektro Hercegovina Trebinje, Elektrodistribucija Pale, Elektro Bijeljina Bijeljina, te, opštine Prnjavor, Čajniče, Čelinac, Šamac, Bileća, Teslić, Foča i grad Zvornik.

(TH, Revizije info)