Novosti

DOK SKUPŠTINA ČEKA DA PROĐU IZBORI, URED ZA REVIZIJU U BRČKO DISTRIKTU NASTAVLJA DA RADI I OBJAVLJUJE IZVJEŠTAJE

Skupština Brčko distrikta, ne prati tempo rada Ureda za reviziju, pa su dosad na njenim sjednicama razmotrena svega tri od 18 objavljenih izvještaja.

Juče, 26.09. Ured za reviziju javne uprave i institucija u Brčko distriktu BiH objavio je još 3 izvještaja o provedenim finansijskim revizijama za 2021. godinu.

Do sada je izvršena revizija 18 institucija. Od 30, koliko ih je ukupno. Što znači da je Ured na 60% realizacije svojih planiranih obaveza u ovom kontekstu.

Na žalost, Skupština Brčko distrikta, ne prati tempo rada Ureda za reviziju, pa su dosad na njenim sjednicama razmotrena svega tri od 18 objavljenih izvještaja. I to na sjednici održanoj 22.06. Na dnevnom redu 07.09. započete 30. redovne sjednice Skupštine Distrikta nalaze se 4 nova izvještaja, ali će oni biti razmatrani tek na nastavku ove sjednice, čiji datum još nije određen.

Inače, od 18 institucija u kojima je do sada provedena finansijska revizija za 2021. godinu njih 4 dobilo je pozitivno mišljenje (kao jedinu ocjenu), za 6 institucija revizori su izrekli pozitivno mišljenje za jednu, a mišljenje s rezervom za drugu komponentu finansijske revizije, 7 institucija dobilo je mišljenje s rezervom (kao jedinu ocjenu), a 1 mišljenje s rezervom za obje komponente finansijske revizije.

Od dosad revidiranih 18 institucija, dvije – Komisija za papire od vrijednosti i Odjeljenje za javni registar – su pogoršale prošlogodišnje ocjenu (sa pozitivnog na mišljenje s rezervom) a 2 poboljšale – (Odjeljenje za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja sa mišljenja s rezervom na pozitivno, a Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta BiH sa MsR/MsR na PM/MsR). Ostalih 14 zadržalo je prošlogodišnje ocjene.

Revizori su za ovih 18 institucija izrekli, ukupno, 285 preporuka za otklanjanje uočenih nepravilnosti, grešaka i nezakonitosti. Najviše JP „Komunalno Brčko“ d.o.o. Brčko distrikt BiH – čak 33. A najmanje Razvojno garantnom fondu BD – 8.

13 institucija je dobilo više revizorskih preporuka nego u prethodnoj godini, 4 manje, a 1 je prvi put revidirana ove godine.

Realizacija revizorskih preporuka u Brčko distriktu i dalje je ozbiljan problem. Na koji su svojevremeno reagovali i iz EU, uputivši smjernice u tom kontekstu. Koje već godinama stoje nerealizovane. A problem neriješen.

Pregledom realizacije preporuka datih u prethodnom periodu, ustanovljeno je da je 18 institucija u kojim je do sada završena revizija, u potpunosti realizovalo svega 23,9% datih im preporuka. Dakle, manje od četvrtine.

(T.H., Revizije info)