Novosti

REVIZORI OTKRILI NEPRAVILNOSTI U RADU 5 KANTONALNIH USTANOVA U SARAJEVU

Pred zastupnicima bi se trebali naći podaci o poslovanju JU ’Djeca Sarajeva’, ministarstava privrede i zdravstva te Zavoda za medicinu rada.

Iako se na to obavezala zaključkom iz 2021. godine, Skupština Kantona Sarajevo, na čijem čelu je predsjedavajući Elvedin Okerić, još nije razmatrala revizorske izvještaje za četiri ustanove Kantona Sarajevo u kojima je Ured za reviziju institucija u FBiH pronašao nepravilnosti i propuste u radu.

Prema preporuci ove institucije, pred zastupnicima bi se trebali što prije naći izvještaji o radu JU „Djeca Sarajeva“, Ministarstva privrede, Ministarstva zdravstva i Zavoda za medicinu rada. Inače, na spisku su se nalazile i “Toplane”, ali o poslovanju ovog preduzeća raspravljalo se na sjednici.

Za ovih pet ustanova Ured je u svojim izvještajima dao 65 preporuka.

Na čekanju

– Skupština se obavezala razmatrati izvještaje o reviziji za ustanove Kantona Sarajevo, zajedno s akcionim planovima za otklanjanje potencijalnih slabosti i nepravilnosti. Zaključak nije realiziran u potpunosti. Skupština KS je od jula 2021. godine do sada, od pet objavljenih revizorskih izvještaja, razmatrala samo jedan – informaciju o obavljenoj finansijskoj reviziji KJKP „Toplane“ Sarajevo, dok su izvještaji za ostale četiri institucije još na čekanju – naveli su iz Centra civilnih inicijativa (CCI).

Zaštita interesa

O ozbiljnosti identificiranih propusta u radu institucija i potrebi za uključivanjem Skupštine, najbolje govori podatak da je Ured za reviziju izvještaj za Javnu ustanovu “Djeca Sarajeva” uputio i Kantonalnom tužilaštvu, skrećući pažnju na određene revizorske nalaze u njima.

– Zaštita javnog novca i interesa građana izabranim predstavnicima treba biti prioritet i da u ovim i sličnim slučajevima postupaju brzo i adekvatno, jer revizorski izvještaji, osim što detektiraju propuste, oni daju i preporuke kako da se ti propusti otklone. Upravo je to uloga Skupštine, da uspostavljenim nadzorom isprati realizaciju preporuka i osigura da se trošenje javnog novca odvija u zakonskim okvirima, te na taj način zaštiti građane čije interese zastupa – rekao je Alen Čular, projektni koordinator CCI-ja.

Ured za reviziju izvještaj za Javnu ustanovu “Djeca Sarajeva” uputio i Kantonalnom tužilaštvu, skrećući pažnju na određene revizorske nalaze u njima.

(A. Nalo, Dnevni avaz)