Podsjećanja

2014.: Kriminal i korupcija u institucijama BiH

U rubrici Podsjećanja, ove sedmice o bježanju od odgovornosti poslanika državnog parlamenta, u kontekstu korupcije i revizorskih izvještaja. "Oni ne žele pokrenuti pitanje javne, političke i moralne odgovornosti.", bio je stav Generalnog revizora BiH Milenka Šege. U međuvremenu, 6 godina kasnije, u ovom kontekstu, nije se promijenilo ništa.

Kancelarija za reviziju za 66 institucija dala je pozitivno mišljenje, poslovanje 7 institucija dobilo Izvještaj sa rezervom, a negativnih izvještaja o finansijskom poslovanju nema.

Ako je suditi po revizorskim izvještajima finasijska disciplina u Zajedničkim institucijama BiH je na zavidnom nivou i novac poreskih obveznika se pravilno troši, međutim javna je tajna da je situacija znatno drugačija.

Zamjenik glavnog revizora BiH Dževad Nekić smatra da je IDEA, Agencija za identifikaciona dokumenta BiH, trebala dobiti negativan izvještaj o finasijskom poslovanju, zbog sumnjivog ugovora o štampanju i nabavci obrazaca za nove lične karte i vozačke dozvole.

,,Radi se o zaključivanju ugovora provedenom na ne transparentan način i to o ugovoru vrijednom preko 100 miliona, zaključenom na period od 10 godina uz avansno plaćanje od 30%”, ističe Nekić i dodaje da Zakon o javnim nabavkama BiH ne poznaje ugovor koji se zaključuje na 10 godina, a avansno plaćanje budžetskim novcem do sada je nezabilježeno u Intitucijama  BiH.

U SDS-u smatraju da to jasno pokazuje spregu kriminala i institucija vlasti.

,,Nabavka ličnih karata i vozačkih dozvola je jedan od najkriminalnijih ugovora u postdejtonskoj istoriji BiH. To je primjer kako oni koji nas 8 godina drže u zarobljeništvu u izolaciji, jako dobro sarađuju kada je u pitanju izvlačenje novca iz Institucija BiH. U konkretnom slučaju riječ je o liderima SDP-a i SNSD-a”, kaže poslanik SDS-a Aleksandra Pandurević i pojašnjava:
,,Posao štampanja dokumenata dobio je kum Zlatka Lagumdžije Miodrag Škrbić, koji je ujak Duške Tegeltije. Ugovor je potpisao zet Nebojše Radmanovića. Direktor firme NITES, kojoj je namješten ovaj posao i koja je vlasnik 40% MILBAUERA preduzeća preko kojeg se sve obavlja, je brat Duške Tegeltije. U tom preduzeću više od polovine radnika su djeca funkcionera SDP-a i SNSD-a. Mislim da smo mi lične karte i vozačke dozvole morali mijenjati samo zato da bi NITES zaradio ogroman novac”.

Da li u institucijama BiH ima kriminala i korupcije pitali smo i poslanike vladajuće koalicije?

Drago Kalabić i SNSD-a kaže da je logično da korupcije ima tamo gdje je novac.

SDP-ovac Anto Domazet smatra da su revizorski izvještaji dobra podloga za rad Tužilaštva, dok Dragan Vrankić iz HDZ-a BiH ističe da kriminal i korupciju treba da istražuju pravosudni organi a ne poslanici.

Glavni revizor BiH Milenko Šego smatra da poslanici bježe od odgovornosti: ,,Oni ne žele pokrenuti pitanje javne, političke i moralne odgovornosti”, kaže Šego.

U bh politici moralna odgovornost je nepoznanica i samo krivično procesuiranje onih koji krše zakon i budžetski novac koriste za vlastite potrebe može popraviti situaciju. Nažalost pravosudne institucije u BiH još uvijek se nisu ozbiljno prihvatile borbe protiv kriminala i korupcije.

(BN TV, 04.09.2014.)